Basisscholen en gymzaal in Leidsche Rijn Centrum

Opdrachtgever:  KSU
Gebruikers: basisschool 'Onder de Bogen', de Eben Haëzerschool en de Gemeente Utrecht (gymzaal).
Openbare ruimte: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

De school bevindt zich op een driehoekig kavel aan het begin van een belangrijke stedenbouwkundige as: de Centrumboulevard. De punt van de driehoek wordt daarmee een belangrijk herkenningspunt op deze as.
Door de gymzaal op de verdieping te situeren wordt voldoende ruimte aan de gevel op de begane grond vrijgespeeld en krijgt het gebouw zijn compacte vorm.  Onder het torentje ligt de formele entree van het gebouw. Om tegenwicht te bieden aan de hogere bebouwing in de omgeving zijn de kozijnen op de begane grond en de verdieping visueel met elkaar verbonden door iets terugliggend metselwerk en geaccentueerd met een gemetseld kader. De entrees zijn herkenbaar gemaakt door het toepassen van blauw geglazuurde baksteen, tevens een verwijzing naar de tegeltableaus op de naastgelegen monumentale boerderij.

Fotografie: Paul Gerlings (meeste foto's)